About

Az utóbbi néhány évben azt vettem észre, hogy olvasmányaim egyre kisebb részét teszi ki a fikció, és egyre gyakrabban merülök el inkább útinaplókban, riportokban, utazások ihlette esszékötetekben. A valóság érdekesebbnek tűnik minden másnál. Legemlékezetesebb utazásaimat ezek az olvasmányélményeim inspirálták, nekik köszönhetően hirtelen olyan helyekre akartam mindenáron elutazni, amelyek korábban a legkevésbé sem mozgatták meg a fantáziámat. Ha nem kerül a kezembe John Steinback Orosz naplója[1], talán sohasem látogatok el Grúziába; ha nem olvasom Andrzej Stasiuk könyveit balkáni bolyongásairól[2], akkor valószínűleg sohasem éreztem volna ellenállhatatlan vágyat Albánia iránt; és ha Joanna Bator nem ír egy különös könyvet a könnycsepp alakú szigeten tapasztalt, minden érzékszervet megmozgató benyomásairól[3], akkor Srí Lanka minden bizonnyal jó ideig nem tartozott volna első számú úticéljaim közé.

Egy ideje megfogalmazódott bennem annak az igénye, hogy valami olyat alkossak, ami számomra értéket képvisel és a mindennapok során kihasználatlan kreatív energiáimat igénybe veszi. Valami olyat, ami mások számára is érdekes lehet. Aki közelebbről ismer, tudhatja, hogy az utóbbi időben utazásaim során a fényképezőgépemen kívül mindig a kezem ügyében van egy kis notesz is, amelybe a pillanat hevében érdekesnek tűnő megfigyeléseket, jeleneteket, benyomásokat jegyzem le. Egy Srí Lanka-i strandon elmerengve jött az ötlet, hogy ezekből a feljegyzésekből akár meg is oszthatnék valamit másokkal, papírra vetett gondolataim mások számára is nyújthatnak valamit.

Az itt közzétett írások tökéletesen szubjektívek. Nem törekszem teljességre, sem politikai korrektségre, az pedig, hogy egy adott hely szakértőjének a szerepében tetszelegjek – végképp távol áll tőlem.  Az írásaim lenyomatok. Olyan szövegek, amelyek egy-egy utazás, valamint korábbi tapasztalataim és olvasmányélményeim lenyomatait hordozzák magukon.

[1] John Steinbeck: Orosz napló. Ford. Lukács Laura, Park Kiadó, 2009.

[2] Andrzej Stasiuk: Útban Babadagba. Ford. Körner Gábor, Magvető, 2006. ill. uő.: Dziennik pisany później. Czarne, 2010.

[3] Joanna Bator: Wyspa Łza. Znak, 2015.

Advertisements